-Užíva sa vtedy, keď sú črevá na všetko veľmi citlivé: Pripraví sa maslová polievka, ktorá vytvorí ochranný obal na črevá. 6 dkg masla + hl. múka, z toho urobiť zápražku bledú, zaliať 1/2 I vody, trochu rasce, soli, nechať povariť a zjesť. Môže sa užívať denne pri chronickej hnačke, vždy ako prvé jedlo. Vyskúšané!
-bolestivá - 1 polievkovú rovnú lyžicu drvenej rasce upražíme do svetlohnedá, pridáme 1 /2 I vody, povaríme 15 minút. Vypiť počas dňa po hitoch.
-I šálka vareného červeného vína + na väčšia štipka škorice a cukor, najlepšie vypiť večer. Do zlepšenia stavu.
-2 dl červeného vína + 3 celé dubové listy, 2 min. variť, vypiť naraz.
-5 minút máčať nohy v odvare z ľubovníka bodkovaného. Na 1 /2 I vody 2 polievkové lyž. ľubovníka.
-silná - odvar z pastierskej kapsičky v červenom víne. Na 3 dl vína 1 p.l.kapsičky, variť 1 minútu. Piť po hitoch celý deň.
-Do 1 /4 I dobrej ražnej pálenky alebo do slivovice vysypať hrsť čučoriedok. Nechať vylúhovať v teple 10 dní. 10-12 kvapiek na cukor alebo 1 káv. lyž. do teplej vody, užiť. Môže sa použiť aj po 1 dňovom vylúhovaní.
-pri katare hrubého čreva jesť čučoriedky s tvarohom, alebo piť odvar zo sušených čučoriedok. Na 3 dl vody 2 malé lyžičky čučoriedok, 8 min. variť. Piť po hitoch, celý deň.
-spojená so zvracaním - obklad zo suchej teplej sennej mrvy na brucho (prevzaté zo starých herbárov).
-keď zaškodí jedlo - vypiť 1 šálku dobre teplej vody a jesť suché korky chleba.
-čučoriedky, varené v červenom víne a cukor. Na 3 dl vína 1 pol. lyž. čučoriedok. Piť 3-4 krát denne I/2 šálky, teplé. Brucho udržiavať v teple.
-do teplej pálenky namočiť vlnené handry a obklad na brucho (namastiť pokožku) - historické.
-krvavú hnačku zastaví kôra z jaseňa varená vo víne. Na 3 dl vína 1 pol. lyž. koreňa jaseňa (prevzaté).
Správca stránky nezodpovedá za škody spôsobené požitím alebo zle pochopeným textom, zverejneným na tejto stránke.
Všetky informácie na stránke majú len informatívny chrakter.