Dnešný dátum: 28 03 2024
Lieska obyčajná
Corylus avellana L. / Lieskovité

Vysoký ker s hnedými, elastickými konármi a striedavými, oválnymi a drsnými listami. Táto rastlina je jednodomá, tyčinkové kvety tvoria jahňady, piestikové kvety sú ukryté v púčikoch, z ktorých vyčnievajú červené čnelky.  Lieska obyčajná kvitne skoro na jar, ešte predtým než vypučia listy. Plody sú oriešky. V prírode táto rastlina rastie na okrajoch lesov a hájov mierneho pásma, v záhradách sa pestuje mnoho jej  kultivarov.

Na liečebné účely sa zbierajú listy, kôra a semená (Folium, Cortex, Nux coryli avellanae). Listy sa trhajú ručne za suchého počasia. Kôra sa lúpe na jar z mladých konárov. Materiál sa suší na lieskach v prievane alebo v sušiarni pri teplotách do 40 °C. Listy obsahujú triesloviny, silicu, glykozidy a cukor. V kôre sa nachádzajú triesloviny a organické kyseliny.

Z drog sa pripravujú močopudné čaje, liečia sa nimi kŕčové žily a poruchy obehu. Zvonka sa používa do kúpeľov proti hemoroidom a na omývanie hnisajúcich rán. Semená obsahujú až 60 % oleja, bielkoviny, cukor a vitamíny. Sú veľmi výživné  a priaznivo vplývajú na nervovú sústavu. Lieskové oriešky sú veľmi obľúbené pri výrobe sladkostí a pečiva. Olej sa používa pri výrobe mydla, kozmetických prípravkov a strojového mazadla.




Termín kvitnutia: február—marec Termín zberu (listy): máj—august (kôra):  marec
(oriešky):    september-október

Copyright © 2010, Fibra print s.r.o.. Všetky práva vyhradené. | webdesign & code : Fibra print  | 

Správca stránky nezodpovedá za škody spôsobené požitím alebo zle pochopeným textom, zverejneným na tejto stránke.
Všetky informácie na stránke majú len informatívny chrakter.