Dnešný dátum: 24 04 2024
Dúška materina
Thymus serpyllum L. / Hluchavkovité

Trváca bylina s nízkou, plazivou stonkou obrastenou protistojnými, čiarkovitými listami. Stonky sú zakončené nepámo praslenovitými, fialovými kvetmi. Plody sú tvrdky. Celá rastlina príjemne vonia. Dúška materina rastie v Európe a Ázii na slnečných stranách, na lúkach a v prieko­ pách.
Od nepamäti sa ako liečivý prostriedok zbiera a využíva vňať dúšky materinej (Herba serpylli). V čase plného kvitnutia, za pekného a slnečného počasia sa odre- závajú alebo odtrhávajú horné, bylinné časti rastliny a sušia sa v tieni pri teplotách do 35 °C. Droga sa uschováva v uzatvore­ ných nádobách a izolovane od ostatných bylín. Obsahuje až 0,6 % silice s tymolom a karvakrolom, horčiny, triesloviny, flavonoidy a minerálne látky. Tymol je silné antiseptikum, je lepší ako fenol, nelepí sa na kožu a pôsobí ako dezodorant (odstra­ ňuje zápach). Používa sa pri výrobe zub­ ných pást a práškov. Extrakt z drogy sa pridáva do kvapiek proti čiernemu kašlú, katarom horných dýchacích ciest a žalú­ dočným a črevným ťažkostiam. Z dúšky materinej sa pripravujú kúpele na posil­nenie nervov a pomáhajú tiež pri liečbe hnisavých a nepríjemne zapáchajúcich
rán. Destiláciou čerstvej vňate sa získa silica, ktorá sa tiež uplatňuje pri liečbe prieduškových katarov, chrípky a kašľa a slúži pri príprave mazadiel.





Termín kvitnutia: máj—september
Termín zberu  (vňať): jún-august


Copyright © 2010, Fibra print s.r.o.. Všetky práva vyhradené. | webdesign & code : Fibra print  | 

Správca stránky nezodpovedá za škody spôsobené požitím alebo zle pochopeným textom, zverejneným na tejto stránke.
Všetky informácie na stránke majú len informatívny chrakter.