Dnešný dátum: 19 04 2024
Chren dedinský
Armoracia rusticana Gaertn., B. Mey. et Scherb. / Kapustovité

Trváca bylina s dlhým, valcovitým koreňom, lopatkovitými listami a vysokou stonkou ukončenou zloženou metlinou bielych  kvetov.  Plod je oválna šešuľka. Chren pochádza z južnej Európy, odkiaľ sa v stredoveku rozšíril do ostatných krajín. Pestuje sa v záhradách a na poliach ako koreňová zelenina. Výsadby chrenu sa zakladajú na ľahkých, priepustných pôdach. Sadivo sú tenké korene chrenu, ktoré v lete narastú a na jeseň alebo na jar sa vykopávajú.

V liečebnej praxi a na prípravu jedál sa používajú takmer výlučne čerstvé korene (Radix armoraciae rusticanae recens); postrúhané alebo porezané ich možno konzervovať alebo sušiť. Hlavnou účinnou látkou je silica s horčičným glykozidom sinigrínom,  ďalej  obsahuje vitamín C, aminokyseliny,  fytoncídy a minerálne soli železa, draslíka, vápnika a horčíka. Chren podávaný s vareným mäsom povzbudzuje činnosť žalúdka a čriev. Baktericídne lát­ky (fytoncídy), obsiahnuté v rastline, obmedzujú  činnosť škodlivých  mikroorganizmov v tráviacej  sústave a pôsobia aj proti vírusovým infekciám, ako sú chrípka a nádcha. Chren podporuje uvoľňovanie hlienu a uľahčuje  vykašlávanie. Postrúhaný chren  sa mieša v pomere  1:5:1 s múkou a lojom a používa sa ako známa odlupujúca sa náplasť proti reumatickým bolestiam.  Keď sa však táto náplasť prikladá často na to isté miesto, môže spôsobiť vyrážky.









Termín kvitnutia: máj—júl
Termín  zberu  (korene): september—november marec—apríl
 



Copyright © 2010, Fibra print s.r.o.. Všetky práva vyhradené. | webdesign & code : Fibra print  | 

Správca stránky nezodpovedá za škody spôsobené požitím alebo zle pochopeným textom, zverejneným na tejto stránke.
Všetky informácie na stránke majú len informatívny chrakter.