Jednoročná rastlina s priamou, rozkonárenou stonkou a lesklými, oválnymi lista mi. Z pazúch listov vyrastajú na krátkych stopkách biele kvety, ktoré sa čoskoro po odkvitnutí premieňajú na červenú, žltú alebo zelenú bobuľu (podľa poddruhu). Paprika rástla pôvodne v tropických a subtropických oblastiach Ameriky a v 15. storočí ju Španieli doviezli do Európy. Farmaceutický význam majú poddruhy
s dlhými, červenými a silne pálivými plodmi. Zrelé plody (Fructus capsici) sa zbierajú ručne. Nechajú sa zvädnúť a sušia sa buď uložené na lieskach, alebo navleče né na povrázkoch. Pri ďalšom spracovaní (mletí), treba postupovať veľmi opatrne, pretože prášok silne dráždi sliznice a po kožku. Droga obsahuje amidkapsaicín, olejnatý kapsicín, červené farbivá - karo- tenoidy, vitamíny C, B1, B2 a E, tuky a iné látky. V liečebnej praxi sa liečivá z tejto drogy používajú predovšetkým zvonka.
V lekárňach sa pripravujú extrakty, tink túry, masti a náplasti, ktoré podporujú prekrvenie kože a slizníc, liečia reumatic ké bolesti, ischias a zápaly pohrudnice. Paprika použitá vnútorne posilňuje peristaltiku čriev a žalúdka a podporuje tvorbu žalúdočných štiav.
Čerstvé, sladké plody papriky sú vynikajúcou zeleninou s vysokým obsahom vitamínu C. Sladká a pálivá pomletá paprika sa používa vo veľkých množ stvách ako kuchynské korenie.
Termín kvitnutia: jún—september
Termín zberu (plody): júl—september
Správca stránky nezodpovedá za škody spôsobené požitím alebo zle pochopeným textom, zverejneným na tejto stránke.
Všetky informácie na stránke majú len informatívny chrakter.