Trváca bylina s kolovitým koreňom a priamou, rozkonárenou, hranatou ston kou. Listy prízemnej ružice sú podlhovasto gracovité, stonkové listy sú kopijovité a sediace. Z pazúch listov vyrastajú úbory modrých jazykovitých kvetov. Plody sú nažky. Celá rastlina obsahuje mliečnu šťavu. V Európe, Afrike a v Ázii rastie často ako burina na medziach, v jarkoch a na lúkach. Už v starom Egypte ju považovali za významnú liečivú rastlinu a zeleninu. Na liečebné účely sa zbierajú korene (Radix cichorii) divo rastúcich rastlín. Vykopú sa, dôkladne sa očistia, umyjú, pokrájajú na kolieska a rýchlo sa usušia pri teplotách do 50 °C. Droga korenisto vonia a chutí horko. Obsahuje inulín, glykozid intybín, horčiny, triesloviny, cukor, slizy a soli draslíka. Tieto látky podporujú vylučovanie žlče a žalúdoč ných štiav a povzbudzujú chuť do jedla. Odvar, ktorý sa pripravuje z dvoch čajových lyžičiek drogy na šálku vody a pije sa dvakrát denne, pôsobí súčasne močopudne, má ľahký preháňavý účinok a celkove pôsobí osviežujúco. Okrem toho pomáha pri chorobách pečene, žlčníkových a obličkových kameňoch a zápaloch močových ciest. Obsah inulínu má priaznivý účinok pri liečbe cukrovky. Kultúrne formy a kultivary čakanky sa pestujú ako okopaniny na výrobu kávových náhradiek. Čakankové puky sa používajú ako zelenina. Čakanka štrbáková (C. endivia), príbuzný druh, je jemná šalátová zelenina s vysokým obsahom vitamínu C.
Termín kvitnutia: júl-september
Termín zberu (korene): september—október
Správca stránky nezodpovedá za škody spôsobené požitím alebo zle pochopeným textom, zverejneným na tejto stránke.
Všetky informácie na stránke majú len informatívny chrakter.