Dnešný dátum: 19 04 2024
Jesienka obyčajná
Colchicum autumnale L. / Ľaliovité

Trváca rastlina s podzemnou, šupinatou hľúzou, z ktorej na jeseň vyrastajú dlhé, lievikovité kvety. Po opelení sa v podzem­nom semenníku vytvárajú semená, ktoré tu zostanú až do jari. Na jar vyrastá z hľuzy ružica kopijovitých listov, v jej strede sa nachádza plod, tobolka (vľavo dole). Celá rastlina je silne jedovatá. Rastie všade v Európe a vyskytuje sa často na vlhkých lúkach a pasienkoch ako neví­taná burina.
Na liečebné účely sa zbierajú predo­ všetkým hľuzy (Tuber colchici) a semená (Semen colchici) (vpravo dole). Hľuzy sa dôkladne očistia, pokrájajú na kolieska a rýchlo sa usušia (aj na slnku). Semená dozrievajú v lete, odlamujú sa celé tobol­ky, usušia sa a semená sa vytrasú. Okrem jedovatého alkaloidu kolchicínu, ktorý sa nachádza v celej rastline, obsahujú seme­ná pomerne veľa tuku, trieslovín a cukor. Droga slúži na izoláciu kolchicínu, ktorý sa používa predovšetkým pri akútnych zápaloch pri dne a pri reumatizme svalov a kĺbov. Kolchicín sa ako mitotický jed, ktorý zabraňuje deleniu buniek, používa pri šľachtení rastlín. Otravy spôsobené poži­tím semien alebo kvetov jesienky môžu
byť smrteľné. Prejavujú sa slinením, dáve­ním, krvavou hnačkou, kŕčmi a ochrnutím celého tela. Protijed je tanín. Jesienka je najmä pri používaní sušeného krmiva nebezpečná aj pre zvieratá. Alkaloidy prechádzajú okamžite do mlieka.





Termín  kvitnutia:  august-október
Termín zberu (hľuzy): august-september (semená): jún —júl


Copyright © 2010, Fibra print s.r.o.. Všetky práva vyhradené. | webdesign & code : Fibra print  | 

Správca stránky nezodpovedá za škody spôsobené požitím alebo zle pochopeným textom, zverejneným na tejto stránke.
Všetky informácie na stránke majú len informatívny chrakter.