Dnešný dátum: 29 03 2024
Lykovec jedovatý
Daphne mezereum L. / Vrabcovníkovité

Nízky ker so sivými konármi, ktorý v prí­rode rastie v svetlých lesoch od nížin až po horské pásmo. Biele alebo ružovo zafar­bené strapce kvetov sa vyvíjajú skoro na jar. Podlhovasté listy začínajú vyháňať až po odkvitnutí. Plod je kôstkovica. Pôvod­ nebol udomácnený v rozsiahlom areáli
v Európe a Ázii, v mnohých krajinách však už dnes rastie len zriedkavo a je zákonom chránený. Celá rastlina je silne jedovatá. V liečebnej praxi sa lykovec jedovatý kedysi používal na zmiernenie bolesti hlavy a zubov. Plody a kôra obsahujú jedovaté alkaloi­dy mezereín a dafnín. Tieto látky pôsobia dráždivo, aktivizujú prekrvenie pokožky a pri dlhšom používaní poškodzujú tkani­vo. Dafnín má okrem toho aj halucinogénny účinok. Šťava z kôstkovíc sa na­priek jedovatým účinkom používala na prichutenie octu a horčice. Červené farbi­vo sa používalo v maliarstve.
Otravy červenými bobuľami lykovca sa vyskytujú dosť často najmä u detí. Preja­vujú sa pálením v hrdle, dávením, kŕčmi a krvácaním. V tomto prípade treba okamžite vyhľadať lekára.






Termín kvitnutia: marec—apríl
Úplne chránená


Copyright © 2010, Fibra print s.r.o.. Všetky práva vyhradené. | webdesign & code : Fibra print  | 

Správca stránky nezodpovedá za škody spôsobené požitím alebo zle pochopeným textom, zverejneným na tejto stránke.
Všetky informácie na stránke majú len informatívny chrakter.