Trváca, mäsožravá bylina, ktorá rastie na kyslých, močaristých stanovištiach a na rašelinových pôdach a na zabezpečenie dusíkatej výživy chytá hmyz. Dlhostopkaté listy majú žliazkovité emergencie tentákuly, ktoré majú na konci kvapku tráviacej tekutiny. Na bezlistej byli rastie závinok malých, bielych kvetov. Plod je tobolka. Rosička sa vo voľnej prírode vyskytuje len veľmi zriedkavo, preto je v mnohých krajinách, aj u nás, zákonom chránená. V obmedzenej miere ju však možno pestovať aj v umelých podmienkach. Rodový názov rastliny je odvodený z gréckeho slova „drosos" = rosa, pre kvapky tráviacej tekutiny, ktoré vyzerajú ako rosa. V minulosti sa na liečebné účely zbieral nadzemný výhonok, vňať (Herba droserae). Vysušená droga nezapácha a má ostrú, sťahujúcu chuť. Obsahuje kyselinu jablčnú, citrónovú a mravčiu, enzýmy, glykozidy, vitamín C a červené farbivo droserín. Žlté a červené farbivo sa používalo v lekárstve. Rosička sa v minulosti používala v zime si s liehom a istými koreninami na výrobu známeho likéru - sladkej rozolky (rozolišu).
Správca stránky nezodpovedá za škody spôsobené požitím alebo zle pochopeným textom, zverejneným na tejto stránke.
Všetky informácie na stránke majú len informatívny chrakter.