Trváca rastlina s krátkym podzemkom, prízemnou ružicou listov a dlhými, zakoreňujúcimi sa poplazmi. Trojpočetné listy rastú na dlhých stopkách a na rube sú plstnaté. Biele kvety tvoria na konci stonky riedky strapec. Plody sú nažky; nachádzajú sa na dužinato zhrubnutom kvetnom lôžku, ktoré tvorí jahodu, chutné a veľmi obľúbené ovocie. Táto rastlina rastie v podraste lesov a hájov, v krovinách, na lúkach a medziach. Na liečebné účely sa zbierajú mladé, nepoškodené listy (Folium fragariae), staršie listy horknú. Trhajú sa ručne a sušia sa v sušiarňach pri teplotách do 40 °C. Droga má potom prirodzenú vôňu a chutí trpko. Obsahuje triesloviny, flavonoidy, silice so zložkou voňajúcou citrónom, vitamín C a minerálne soli. Čaj z jahodových listov je každodenným posilňujúcim nápojom pre tých, ktorí trpia na chudokrvnosť a nervozitu. Lieči aj žalúdočné a črevné katary, ktoré sa ohlasujú hnačkami, a má priaznivý účinok pri ochoreniach močových ciest, obličiek a pri obličkových kamienkoch. Fermentované jahodové listy nahrádzajú pravý čaj a slúžia podobne ako malinové listy ako vynikajúci chuťový korigens. Preparené listy sa prikladajú na zapálené rany a odvar sa používa ako kloktadlo pri páchnucom dychu. Zbierajú sa aj listy iných druhov jahôd rastúcich vo voľnej prírode, s výnimkou listov záhradných jahôd, ktoré neobsahujú nijaké účinné látky.
Termín kvitnutia: máj - jún
Termín zberu (listy): máj -august (plody): júl
Správca stránky nezodpovedá za škody spôsobené požitím alebo zle pochopeným textom, zverejneným na tejto stránke.
Všetky informácie na stránke majú len informatívny chrakter.