Trváca bylina, ktorá vo svetlých lesoch a hájoch vytvára rozľahlé porasty. Zo zhluku podzemkov a koreňov vyrastajú skoro na jar vysoké stonky s praslenmi kopijovitých listov. Okraje listov sú drsné, stonky sú ukončené vejármi drobných, bielych, voňavých kvetov. Plod je štetinatá dvojnažka. Lipkavec marinkový je rozšírený v Európe, Ázii a v Amerike, zbieral a pestoval sa už v stredoveku a pridával sa do liehových nápojov, do tabaku a do nápojov (limonád). Na liečebné účely sa zbiera vňať, nadzemný výhonok (Herba asperuale). Opatrne sa odreže celá rastlina a rýchlo sa suší v tieni alebo v sušiarni pri teplotách do 40 °C; droga pritom nesmie zhnednúť. Potom vonia kumarínom (ako seno) a chutí trpko. Droga sa musí uschovávať v tme a v uzatvorených nádobách. Obsahuje predovšetkým kumarínové glykozidy, triesloviny a horčiny. Pomáha pri nervovej predráždenosti, prepracovanosti a pri rozličných kŕčoch ako ukľudňujúci prostriedok, tiež pri búšení srdca, nepravidelnom pulze a pri nespavosti detí a starých ľudí. Z dvoch čajových lyžičiek drogy a dvoch šálok vody sa pripravuje zápar, ktorý sa pije počas celého dňa. Nápoj možno pripraviť aj studený vylúhovaním rovnakého množstva drogy. Silnejšie dávky lipkavca môžu spôsobiť závraty, dávenie a bolesti hlavy. Zvonka sa používa vo forme kúpeľov a obkladov na liečenie hnisajúcich rán, vyrážok a vredov.
Termín kvitnutia: máj - jún
Termín zberu (vňať): máj - jún
Správca stránky nezodpovedá za škody spôsobené požitím alebo zle pochopeným textom, zverejneným na tejto stránke.
Všetky informácie na stránke majú len informatívny chrakter.