Trváca rastlina so zhrubnutým koreňom a prízemnou ružicou elipsovitých listov. Až po 4 až 8 rokoch vyrastá z podzemku vysoká, dutá stonka s protistojnými, sediacimi listami. V hornej časti vyrastajú v pazuchách listov zväzočky veľkých, žltých kvetov. Plod je tobolka s okrídleným semenom (pozri detail). Horec žltý, ktorý má svoj pôvod v Karpatoch, rastie len veľmi zriedkavo v iných pohoriach Európy a Ázie. V mnohých krajinách je chránený, potreba drogy sa preto pokrýva umelým pestovaním horca. Na liečebné účely sa zbiera koreň (Radix gentianae) kvitnúcich rastlín nie starších ako 7-ročných. Rýchlo sa očistia a usušia, najlepšie v sušiarňach pri teplotách do 60 °C. Droga vtedy nefermentuje a zostane žltá. Obsahuje glykozidné horčiny, glykozid, amarogenciín, alkaloidy, xantóny a cukry. Droga má vyslovene horkú chuť a používa sa na povzbudenie tvorby žalúdočných štiav ako amárum. Súčasne podporuje činnosť pečene a žlčníka a povzbudzuje celý organizmus. Po dávať ju treba aspoň 112 hodiny pred jedením. Droga sa často predpisuje vo forme horkých žalúdočných kvapiek, niekedy aj ako prášok; v tomto prípade je dávka 1 g, možno ju však užívať aj ako odvar. Silnejšie dávky horcovej drogy však spôsobujú bolesti hlavy. Na výrobu horko korenistých potravín a likérov sa používa fermentovaný horcový koreň.
Termín kvitnutia: jún - august
Termín zberu (korene): október - november
Správca stránky nezodpovedá za škody spôsobené požitím alebo zle pochopeným textom, zverejneným na tejto stránke.
Všetky informácie na stránke majú len informatívny chrakter.