Trváca rastlina (liana) s hlboko siahajúcim koreňom, rozkonáreným podzemkom a dlhou, hranatou, pravoovíjavou stonkou a s protistojnými dlaňonvito laločnatými listami. Chmeľ je dvojdomý. Ty činkové kvety (obr. dole) vytvárajú v pazuchách listov prevísajúce metliny, piestikové kvety sú zoskupené do vajcovitých šušiek. Celá rastlina je drsno chlpatá. Chmeľ rastie vo voľnej prírode na okrajoch lesov a v pobrežných húštinách. Samičie rastliny sa pestujú v trvalých porastoch (chmeľnice). Tieto porasty sa zakladajú až na 30 rokov, ich šišky sa nesmú opeľovať.
Na liečebné účely sa zbierajú hlávky, šišky (Strobili lupuli). Zber sa robí ručne alebo strojovo a šišky sa sušia v sušiarenských zariadeniach pri teplotách do 50 °C. Preosiatím suchých šišiek sa získajú chmeľové žliazky, lupulín. Lupulín sa má uschovávať v dobre uzatvorených hnedých nádobách a po roku by sa mal nahradiť čerstvou drogou. Droga vonia korenisto a chutí horko. Obsahuje živicu s horčinami, silicu a vosky. Účinné látky upokojujú nervovú sústavu. Čaj z chmeľových šišiek pomáha pri predráždenosti a poruchách spánku a používa sa aj ako anafrodiziakum. Horčiny povzbudzujú chuť do jedla, podporujú tvorbu žalúdočných štiav a upravujú tráviace procesy. Chmeľ má okrem toho výrazný močopudný a dezinfekčný účinok. Väčšinou sa pripravuje z 1 čajovej lyžičky a šálky vody zápar, ktorý sa pije pred spaním.
Chmeľ je základnou surovinou pri výrobe piva.
Termín kvitnutia: júl-september
Termín zberu (šišky): august-september
Správca stránky nezodpovedá za škody spôsobené požitím alebo zle pochopeným textom, zverejneným na tejto stránke.
Všetky informácie na stránke majú len informatívny chrakter.