Ker s priamymi, čiernymi konármi a laločnatými listami, ktoré sú na rube žliazkaté. Drobné, žltkasté kvety tvoria ovisnuté strapce. Plody sú čierne bobule. Ríbezľa čierna pochádza pôvodne z Ázie a teraz sa pestuje v záhradách a na plantážach ako ovocný ker. Jej liečivý účinok je známy už od 16. storočia. Na liečebné účely sa zbierajú listy (Folium ribes nigri). Nesmú byť napadnuté hrdzou alebo roztočmi. Sušia sa na lieskach, v prievane alebo v sušiarňach pri teplotách do 45 °C. Droga obsahuje silicu s obsahom cymolu, triesloviny, provita min A, vitamín B, C a P, cukor, organické kyseliny, flavonoidy a fytoncídy. V liečebnej praxi sa využíva jej močopudný a potopudný účinok pri ochoreniach močových ciest a močového mechúra. Pomáha aj pri reumatizme a hnačkách. Čaj z listov čiernej ríbezle podporuje látkovú premenu a je súčasťou jarných kúr. Plody (Fructus ribes nigri) sa väčšinou spracúvajú čerstvé na sirupy, drene, marmelády a víno. Obsahujú veľa vitamínu C, komplex vitamínov B, cukor, farbivá a fytoncídne látky. Všetky výrobky z čiernych ríbezlí priaznivo vplývajú na nervovú sústavu, posilňujú organizmus a zlepšujú látkovú premenu. Zvyšujú aj odolnosť, najmä dýchacích ciest, proti infekciám. Pri zápaloch ústnej dutiny, angínach a kataroch sa pripravuje z plodov kloktadlo.
Termín kvitnutia: apríl - jún
Termín zberu (listy): jún - august (plody): júl - august
Správca stránky nezodpovedá za škody spôsobené požitím alebo zle pochopeným textom, zverejneným na tejto stránke.
Všetky informácie na stránke majú len informatívny chrakter.