Dnešný dátum: 28 03 2024
Lomikameň zrnitý
Saxifraga granulata L. / Lomikameňovité

Trváca bylina s ružicou prízemných, okrúhlastých listov a s rozmnožovacími cibuľkami v pazuchách listových stopiek. Stonka je riedko obrastená listami a hore rozkonárená. Zakončená je vrcholíkom bielych kvetov. Plody sú tobolky. Lomikameň zrnitý rastie často na slnečných svahoch, medziach a lúkach. Od 18. storo­čia sa používa ako liečivá rastlina, potom, čo sa osvedčil ako hlien uvoľňujúci a močopudný prostriedok.
Na liečebné účely sa používa nadzemný výhonok, vňať (Herba saxifragae). Horné časti stoniek sa ručne odrezávajú a rýchlo sa sušia v tieni, v prúde vzduchu alebo v sušiarni. Droga sa uschováva v uzatvore­ných nádobách a v suchu. Obsahuje tries­loviny a horčiny, živice a glykozidy a po­ užíva sa ako vynikajúci močopudný pro­striedok. Súčasne priaznivo pôsobí na rozklad obličkových a močových kamien­kov. Z 2 čajových lyžičiek usušenej a na­ rezanej vňate na šálku vody sa pripravuje zápar a pije sa dva až trikrát denne. Lomikameň sa však väčšinou používa
v čajovinových zmesiach s drogou mäty piepornej, lastovičníka väčšieho, stavikrvu a pestreca mariánskeho. Príbuzný druh lomikameň okrúhlolistý (S. rotundifolia L.) má podobné vlastnosti a tiež sa zbiera. Jeho kvety sú na hornom obrázku. Niektoré ďalšie druhy lomikameňov rastú ako okrasné rastliny v skal­kách.





Termín  kvitnutia: máj - jún
Termín zberu (vňať): máj - jún


Copyright © 2010, Fibra print s.r.o.. Všetky práva vyhradené. | webdesign & code : Fibra print  | 

Správca stránky nezodpovedá za škody spôsobené požitím alebo zle pochopeným textom, zverejneným na tejto stránke.
Všetky informácie na stránke majú len informatívny chrakter.