Strom alebo ker s plstnatými, neskôr hladkými, hnedými konármi. Nepárno perovito zložené listy rastú striedavo na konároch. Drobné biele kvety sú zoskupené do koncových okolíkatých strapcov. Plody sú červené malvice. Jarabina vtáčia rastie v Európe a Ázii v svetlých lesoch, hájoch a na sutinách až do horských polôh. Často sa vysádza do alejí. V minulosti sa plody používali ako preháňadlo a na výrobu octu a liehovín.
Plody (Fructus sorbi) sa trhajú v čase úplnej zrelosti za slnečného počasia a sušia sa pomaly v tieni. Nakoniec sa dosušia na slnku alebo ešte lepšie v sušiarni pri teplote do 50 °C. Droga chutí kyslo a zvieravo. Obsahuje organické kyseliny, triesloviny, horčiny, cukor, pektín a veľa vitamínov. Používa sa ako mierne preháňadlo, močopudný a celkove posilňujúci prostriedok. Z 3 čajových lyžičiek usušených plodov a jednej šálky vody sa pripravuje zápar, z ktorého sa užíva dva až trikrát denne za jednu lyžicu. Vynikajúci účinok má aj studený extrakt pripravovaný z vody a suchej drogy (užíva sa po 8 až 10 hodinách). Plody sú surovinou na výrobu sorbitu, výživného prostriedku pre diabetikov. V domácnostiach sa z jarabiniek, najmä zo sladkých plodov vyšľachtených druhov, vyrábajú kompóty, víno a likéry. Pred nadmerným požívaním väčšieho množstva plodov naraz treba varovať.
Termín kvitnutia: máj - jún
Termín zberu (plody): október - november
Správca stránky nezodpovedá za škody spôsobené požitím alebo zle pochopeným textom, zverejneným na tejto stránke.
Všetky informácie na stránke majú len informatívny chrakter.